2todrive

2todrive12

Inleiding

Het kabinet wil met de maatregel ‘2toDrive’ van jongeren betere en veiligere bestuurders maken. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zal 2toDrive in 2015 evalueren. Bij positieve uitkomst wordt deze maatregel definitief ingevoerd.

Rijbewijs

‘2toDrive’ houdt in dat jongeren die op of na de invoering van de proef 17 jaar worden, hun rijbewijs mogen halen voor de personenauto (rijbewijs B). Daarna mogen zij tot hun 18e verjaardag onder begeleiding van een ervaren bestuurder de eerste rijervaring opdoen. De kern van ‘2toDrive’ is dat jongeren na het volgen van een professionele rijopleiding en het afleggen van de benodigde rijexamens worden begeleid bij het opdoen van hun eerste rijervaring. Iedereen die minimaal tien jaar in het bezit is van een geldig rijbewijs B, mag coachen.

Begeleider

Coaches mogen in het verleden niet strafrechtelijk zijn veroordeeld voor een verkeersovertreding en niet eerder naar een educatieve maatregel van het CBR zijn gestuurd door Justitie. Ook mag de coach niet onder invloed van alcohol of drugs zijn tijdens het rijden. Positieve ervaringen in het buitenland laten zien dat ‘2toDrive’ werkt, zo meldt het ministerie. Proeven in Duitsland tonen aan dat jongeren 30 procent minder ongevallen en 20 procent minder overtredingen veroorzaken.

Verjaardag

Het praktijkexamen voor het rijbewijs B kan vanaf de 17e verjaardag worden afgelegd. Het experiment moet uitwijzen of jongeren die tot hun 18e verjaardag zijn gecoacht in de auto, inderdaad minder ongevallen en overtredingen veroorzaken.

Begeleid rijden

Begeleid Rijden betekent dat jongeren vanaf 16,5 jaar al rijles kunnen gaan nemen en op hun 17e het rijbewijs kunnen behalen bij het CBR. Tot hun 18e verjaardag mogen zij dan alleen onder begeleiding van een ervaren bestuurder de weg op. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet de 17-jarige aangeven wie als begeleider op kunnen treden.

Begeleiderspas aanvragen?
Klik op het 2todrive logo.

Begeleiderspas aanvragen

Wilt u zich aanmelden?

Aanmelden voor rijlessen bij verkeersschool van der Heide

Dat kan via deze button.

Verkeersschool Van der Heide behoort met haar slagingspercentage tot de top van de regio.

 

Rijlessen in Hoorn en RIS gecertificeerd